Newsletter November 30, 2019

International Aphasia Association’s General Assembly

Στις 14 Σεπτεμβρίου 2019, η Πρόεδρος του Cyprus Stroke Association Μαρίνα Χαραλάμπους, μετέβη στη Γενεύη, με σκοπό την παρουσίαση με τίτλο “Running Aphasia Groups in Cyprus: The Aphasia Communication Team (TACT)”. Επίσης, παρουσίασε το έργο ASPIRE. Συμμετέχουσες χώρες: Κύπρος, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστραλία, Ελβετία, Γαλλία, Ουγγαρία, Σλοβενία και Φινλανδία.

Facebook Post Στις 20 Σεπτεμβρίου 2019, το Cyprus Stroke Association δημοσίευσε στη σελίδα του στο Facebook (https://www.facebook.com/strokecyprus/) το poster του έργου Aspire, καλώντας το κοινό να συμμετάσχει σε έρευνα που αφορά τα προβλήματα επικοινωνίας μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Dissemination email Στις 29 Σεπτεμβρίου 2019, το Cyprus Stroke Association μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου έστειλε το poster του έργου ASPIRE σε διάφορους φορείς στην Κύπρο.

Διεθνές συνέδριο «Science of Aphasia» στη Ρώμη της Ιταλίας Τον Σεπτέμβριο του 2019, η Μαρία Καμπανάρου παρουσίασε ένα poster με τα ευρήματα έρευνας που έγινε σχετικά με το κατά πόσον η επαναληπτική Διακρανιακή Μαγνητική Διέγερση, ως μοναδική θεραπευτική μέθοδος, μπορεί να βελτιώσει τις γλωσσικές δεξιότητες ατόμων με χρόνια αφασία. Το poster που παρουσίασε είχε τίτλο: Neuronavigated 1 Hz repetitive transcranial magnetic stimulation (rTMS) in chronic post-stroke aphasia (Anastasios M. Georgiou & Maria Kambanaros). Διοργανωτής του συνεδρίου «Sciences of Aphasia» ήταν ο καθηγητής Gabriele Miceli.

Ευρωπαϊκό Συνέδριο Νευροαποκατάστασης στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας Τον Οκτώβριο του 2019, το Cyprus Stroke Association σε συνεργασία με το Τμήμα Επιστημών Αποκατάστασης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου παρουσίασε το έργο τους στις ομάδες αφασίας στην Κύπρο και στην ομάδα επικοινωνίας που περιλαμβάνει επιζώντες εγκεφαλικού επεισοδίου με χρόνια αφασία. Το poster που παρουσιάστηκε είχε τίτλο: The Aphasia Communication Team (TACT): The Cypriot experience (Marina Charalambous & Maria Kambanaros).

Παγκόσμια Ημέρα Εγκεφαλικού Επεισοδίου Στις 29 Οκτωβρίου 2019, το Cyprus Stroke Association δημοσίευσε ένα πλήρες άρθρο στην Εθνική εφημερίδα “Φιλελεύθερος” σχετικά με την Παγκόσμια Ημέρα Εγκεφαλικού Επεισοδίου, παρέχοντας σημαντικές πληροφορίες για το Εγκεφαλικό Επεισόδιο καθώς και την προώθηση του έργου ASPIRE στους επιζώντες εγκεφαλικού επεισοδίου και στις οικογένειές τους στην Κύπρο. Την ίδια μέρα ο κ. Μιχάλης Καϊρίνος, εκπρόσωπος Τύπου του Cyprus Stroke Association, μίλησε στο εθνικό τηλεοπτικό κανάλι “Alpha Κύπρου” για τις εθνικές δραστηριότητες του Συλλόγου, την Παγκόσμια Εκστρατεία Εγκεφαλικού Επεισοδίου και την ερευνητική συμμετοχή του Συλλόγου στο έργο ASPIRE. Stroke Alliance for Europe Working Conference Τον Νοέμβριο του 2019, το Cyprus Stroke Association πήρε μέρος στο Stroke Alliance for Europe Working Conference στην Πορτογαλία, όπου αναφέρθηκε στην ερευνητική του συνεργασία με το Τμήμα επιστημών Αποκατάστασης του ΤΕΠΑΚ και το έργο ASPIRE. Επίσης παρουσιάστηκε ο σκοπό του έργου ASPIRE, η πηγή χρηματοδότησης του συγκεκριμένου έργου καθώς και ο ρόλος του Cyprus Stroke Association στο έργο αυτό.

1η Καμπάνια ASPIRE Στις 30 Νοεμβρίου 2019, πραγματοποιήθηκε η 1η καμπάνια του έργου ASPIRE στην οποία φοιτήτριες του Τμήματος Επιστημών Αποκατάστασης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, μοίρασαν φυλλάδια στην προβλήτα Λεμεσού και Λάρνακας, με σκοπό να δημοσιοποιηθεί το έργο ASPIRE και να διευκολυνθούν οι ερευνητές σχετικά με την εύρεση συμμετεχόντων.

Ιστοσελίδα του έργου ASPIRE Τη δημιουργία της ιστοσελίδας του έργου ASPIRE έχει αναλάβει το SciCo Cyprus. Η ιστοσελίδα περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τους εταίρους (partners - PA) του ASPIRE καθώς και τα άτομα που εργάζονται στο έργο αυτό. Επίσης, στην ιστοσελίδα μπορεί κάποιος να βρει πληροφορίες που απευθύνονται σε άτομα με αφασία και στις οικογένειές τους. Επιπρόσθετα, μπορεί κάποιος να βρει τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται στις αξιολογήσεις και τη θεραπεία των συμμετεχόντων, δημοσιεύσεις άρθρων κ.α.. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα https://aspirecyprus.com/.

Avatar
Maria Kambanaros
Professor of Speech Pathology

Language impairements in multilingual individuals, Aphasia, Transcranial Magnetic Stimulation.