Newsletter March 31, 2020

Εναρκτήρια Συνάντηση για το πρόγραμμα ASPIRE Την Τρίτη 11 Ιουνίου 2019 πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια συνάντηση του Τμήματος Επιστημών Αποκατάστασης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), ο οποίος είναι ο ανάδοχος φορέας του ερευνητικού προγράμματος ASPIRE, με τους εταίρους (partners (PA)) που συμβάλλουν στο έργο:

Εξωτερικός συνεργάτης (Foreign Partner): University of Trento/Centre for Mind & Brain Sciences PA1: Μέλαθρον Αγωνιστών ΕΟΚΑ PA2: Gialleto Ltd. PA3: Πανεπιστήμιο Λευκωσίας PA4: Υπουργείο Υγείας PA5: SciCo Cyprus PA6: Cyprus Stroke Association

Το πρόγραμμα ASPIRE αφορά διεπιστημονική έρευνα με στόχο τη βελτίωση των προβλημάτων λόγου και της ποιότητας ζωής ασθενών μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο, καθώς και την αντιμετώπιση του τεράστιου οικονομικού βάρους της αποκατάστασης μετά από ένα τέτοιο συμβάν. Ο ρόλος του PA1 ( Μέλαθρον Αγωνιστών ΕΟΚΑ) στο έργο αυτό είναι να βοηθήσει στην εύρεση συμμετεχόντων και να συμβάλει σε δραστηριότητες διάδοσης και ενημέρωσης σχετικά με το έργο ASPIRE. Η συμβολή του PA2 (Gialleto Ltd) αφορά τη συλλογή και ανάλυση των MRI εγκεφάλου των συμμετεχόντων. Ο PA3 (Πανεπιστήμιο Λευκωσίας) έχει αναλάβει τη συλλογή δειγμάτων αίματος των συμμετεχόντων, τη γενετική τους ανάλυση καθώς και την ανάλυση μοριακών βιοδεικτών αίματος που σχετίζονται με την ανάρρωση από το εγκεφαλικό. Η συμβολή του PA4 (Υπουργείο Υγείας) αφορά τη συμμετοχή τους στις προγραμματισμένες συναντήσεις της ομάδας ASPIRE καθώς και την ενημέρωσή του από τον ανάδοχο φορέα του ASPIRE για τα αποτελέσματα του έργου. Ο PA5 (SciCo Cyprus) είναι υπεύθυνος για τις δραστηριότητες που αφορούν τη διάδοση του έργου στο κοινό (δημιουργία ιστοσελίδας και μέσων κοινωνικής δικτύωσης, συμμετοχή σε φεστιβάλ για διάδοση πληροφοριών σχετικά με το έργο, κ.α.). Ο PA6 (Cyprus Stroke Association) έχει αναλάβει τη δημιουργία υλικού (ενημερωτικά έντυπα, αφίσες και βίντεο στο youtube) με σκοπό την ενημέρωση του κοινού, των ατόμων με αφασία αλλά και των οικογενειών τους σχετικά με το έργο ASPIRE.

Με στόχο την ενημέρωση του κοινού για την έρευνα ASPIRE αλλά και για την εύρεση συμμετεχόντων, δημιουργήθηκε ένα έντυπο το οποίο έχει δοθεί στον Ιατρικό Σύλλογο Κύπρου, σε διάφορες ημερίδες και σε φαρμακεία της χώρας. Επίσης, έχει δημοσιευθεί σε διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Δρ. Αναστάσιος Γεωργίου τον Μάιο του 2019, μετέβη στο Μάαστριχτ της Ολλανδίας έτσι ώστε να κάνει μία προφορική παρουσίαση με τίτλο «Neuronavigated theta burst stimulation (TBS) in chronic post-stroke aphasia». Στο πρόγραμμα ASPIRE θα χρησιμοποιηθεί ακριβώς η ίδια προηγμένη τεχνολογία (Επαναλαμβανόμενος Διακρανιακός Μαγνητικός Ερεθισμός (Repetitive Transcranial Magnetic Stimulation - rTMS)) η οποία χρησιμοποιείται σε ερευνητικά Εργαστήρια Πανεπιστημίων παγκοσμίου φήμης (π.χ. Harvard University, University of Pennsylvania) και θα διερευνηθούν τα πιθανά οφέλη της ενσωμάτωσης του rTMS στην αποκατάσταση προβλημάτων λόγου μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Avatar
Maria Kambanaros
Professor of Speech Pathology

Language impairements in multilingual individuals, Aphasia, Transcranial Magnetic Stimulation.